Vrij werk

Mijn vrije schilderwerken zijn niet zomaar portretten. Voor mij als portretschilder gaat het niet direct om de persoon die op het schilderij staat maar in de eerste plaats om de emotie, een gevoel. Een portret schilderij hoeft geen herkenbare weergave van de werkelijkheid te zijn. Gelijkenis van het model is er vaak wel maar dat is in mijn vrije werk niet altijd mijn streven.

“DE MENS IS EMOTIE. ZONDER EMOTIE GEEN AANTREKKINGSKRACHT”

Mijn werken gaan over mensen en hun verhaal. Op ieder moment in je leven heb je andere vragen, zijn andere zaken meer of minder belangrijk. Aantrekken en afstoten van het beeld zijn erg boeiende elementen.

Ik kies mijn modellen met zorg uit en het is niet meer dan een aantrekking, fascinatie of gevoel met welke modellen ik aan de slag wil gaan. Het uiteindelijke beeld, het schilderij is wat telt. Met zorg gekozen composities versterken mijn werk als portretschilder. Een vertrekpunt voor een portret schilderij kan een artikel uit de krant zijn of zomaar een gebeurtenis uit mijn dagelijkse leven. Een gebeurtenis van dichtbij vertaald in een schilderij.

Als portretschilder ben ik geboeid door de reactie van de toeschouwer. Kan de toeschouwer naar ‘binnen’ kijken? Op sommige doeken kijkt de persoon op het doek de toeschouwer indringend aan en op andere doeken lijkt de persoon helemaal in zichzelf gekeerd.

Portfolio